Hond & osteopathie

Osteopathie

Wanneer is osteopathie geschikt voor mijn hond? Bij wat voor klachten kan het helpen?

Femke Postma Equine Osteopathie

Op de osteopathie pagina kun je vinden wat de therapievorm inhoudt.
Hieronder vertel ik wanneer osteopathie voor honden ingezet kan worden. Je kan je afvragen wanneer osteopathie nodig of geschikt is voor je hond. Is het bijvoorbeeld alleen nuttig in te zetten bij honden die een sport beoefenen, of zijn er ook andere momenten waarop het geschikt of nodig is om in te zetten

In de praktijk komen veel letsels voor zonder dat de hond daar iets van toont. Soms laat de hond pas iets merken in een vergevorderd stadium, wanneer er al structurele veranderingen (in bijvoorbeeld de wervelkolom) hebben plaats gevonden. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan artrose of spondylose. Door de hond af en toe eens aan te bieden voor een osteopathisch consult, kan de bewegingsbeperking in een vroeg stadium worden ontdekt en verdere pathologie worden voorkomen, uitgesteld of verlicht. Osteopathie is geschikt voor honden van alle leeftijden.

De behandeling van de jonge hond is gericht op groei en ontwikkeling. Wanneer er op jonge leeftijd wat lastiger periodes zijn geweest zoals stress in het nest, wormbesmettingen, blessures door wild spelen, slechte voeding, etc. kunnen er verstoringen in het lichaam ontstaan. Soms geven deze verstoringen direct klachten, soms pas op latere leeftijd wanneer de hond geen mogelijkheden tot compenseren meer heeft. Wanneer een hond goed in zijn vel zit kan hij zich optimaal ontwikkelen en is de kans het grootst dat er op latere leeftijd minder problemen ontstaan. Osteopathie kan daarbij ondersteunen.
Een volwassen hond kan baat hebben bij een behandeling zodat hij optimaal kan bewegen en/of presteren en blessures voorkomen kunnen worden. Maar bijvoorbeeld ook na het krijgen van een nestje pups. Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis. Een controle/behandeling ter bevordering van het herstel van de teef is dan verstandig om te overwegen.
Bij een oudere hond kan osteopathie ertoe bijdragen dat de hond zijn oude dag zo comfortabel mogelijk kan beleven en de eventuele ongemakken wat kan verlichten.
De werk- of sporthond levert vaak grote prestaties. Daarbij is het net als voor sporters belangrijk om het lichaam goed te onderhouden en zo "blokkadevrij" mogelijk te zijn. Dit helpt bij een beter herstel, bij het voorkomen van blessures en verkrijgen van optimale prestaties.
Dit zijn een aantal voorbeelden, maar er zijn natuurlijk nog meer momenten of gebeurtenissen waarop of waarna een hond baat kan hebben bij een behandeling.

Het is aan te raden de hond preventief te behandelen. Afhankelijk van de hond kan dat variƫren, maar gemiddeld 1-4 keer per jaar. Een osteopaat kan in een vroeg stadium bewegingsbeperkingen vinden. Door deze te behandelen wordt zoveel mogelijk voorkomen dat het lichaam functionele verstoringen krijgt. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Een aantal klachten waarbij osteopathie honden kan helpen zijn:

  • Gedragsverandering
  • Stijfheid
  • Onverklaarbare kreupelheden
  • Verminderde weerstand
  • Gevoelige plekken bij aanraking op het hele lichaam
  • Minder energie
  • Zich verzetten/niet durven bij een training
  • Stofwisselingsproblemen
  • Moeilijk opstaan 
  • Scheefheden
  • Bolle rug
  • Etc...

Ondanks dat osteopathie voor een breed spectrum aan klachten kan helpen, kun je niet met alle klachten terecht bij de osteopaat. Mijn diensten zijn niet ter vervanging van reguliere zorg. Wanneer een hond veel pijn heeft of ziek is, dan is de dierenarts de aangewezen persoon.
Twijfel je of je met de klachten van jouw hond terecht kan bij de osteopaat, stuur dan even een berichtje voor overleg.