Fascia release
Fascia is het grootste orgaan in het lichaam. Het is het systeem dat alle andere systemen aanraakt.
Fascia is een ononderbroken 3-dimensionaal netwerk dat alle weefsels ondersteunt, verzorgt en beschermt. Het is een netwerk dat bestaat uit bindweefselvliezen die alle spieren, botten, organen, zenuwen en bloedvaten omvat en met elkaar verbindt. Het beïnvloedt alle systemen en het verbindt alles met elkaar.
Fascia bevat veel vocht, het bestaat voor ongeveer 70 % uit water. Dit vocht is nodig voor de gel dat tussen deze bindweefselvliezen zit. De gel zorgt ervoor dat alles soepel langs elkaar kan glijden. Wanneer dit niet lukt kun je spreken van verkleving.
Fascia heeft een groot aanpassingsvermogen. Het weefsel past zich aan, aan de lokale krachten die ervan gevraagd worden. Wanneer er van weefsel veel gevraagd wordt en er herhaaldelijke krachten op plaatsvinden, dan zal de fascia stugger en sterker worden. Dit heeft in het 3-dimensionale netwerk weer effecten op andere plaatsen. Wanneer een deel beweegt, bewegen andere structuren ook mee. Of wanneer een deel juist niet meer beweegt, kan ook een ander deel stijver worden.
Net als een spier kunnen de fasciae zich actief samentrekken. De contractiele vezels lopen in alle richtingen, ze vangen spanning op en geven spanning door. Dit kan ook de bewegelijkheid van o.a. de gewrichten, pezen, banden, organen beïnvloeden.
Uit onderzoek blijkt dat de fasciae een emotioneel geheugen hebben. Door emotionele gebeurtenissen kunnen de fasciae korter worden en verkleefd raken.
Fascia bestaat uit verschillende lagen. De verschillende lagen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar;
- Onder de huid
- Om de spieren
- Om de organen
- In het cranio -sacrale systeem
Fascia speelt een belangrijke rol in allerlei processen. Het is van belang om de fascia gezond te houden zodat ze optimaal kunnen functioneren.
Een aantal van de functies zijn;
- Stofwisselingsfuncties
- Schok dempend
- Beschermen van de organen
- Overbrengen van krachten van spieren naar het skelet
- Bevat veel receptoren, grootste zintuig (bijv. pijn, proprioceptie, waarnemen van temperatuur)
- Tensegrity, zorgt ervoor dat alles in het lichaam op de juiste plek blijft
Wanneer de fascia niet goed functioneert kan dit klachten veroorzaken. Dit kunnen klachten zijn zoals;
- Verandering in houding en beweging
- Stijfheid
- Pijn
- Krachtsverlies
- Verminderde coördinatie
- Verminderd herstelvermogen
Je kunt zelf ook wat doen om de fascia van je hond gezond te houden;
- Hydratatie, zorg ervoor dat je hond toegang heeft tot voldoende schoon drinkwater
- Juiste voeding (zodat de PH van je hond gezond is, oftewel niet verzuurd)
- Tot rust kunnen komen/ontspannen
- Voldoende vrije beweging
- Juiste belasting / passende training
- Stretchen
In de osteopathie wordt veel aandacht besteed aan de fascia. Alle lagen van de facia worden meegenomen in de behandeling. Er worden veel verschillende technieken ingezet zoals zachte manuele technieken, cranio-sacrale technieken en bijvoorbeeld ook stretches.