De behandeling

De behandeling

Find it, fix it, leave it alone and let nature do the rest (A.T. Still, grondlegger van de osteopathie)

Femke Postma Equine Osteopathie

Voor de behandeling:
Tijdens een behandeling willen we dat het zo prettig en ontspannen mogelijk is voor de hond. Het is belangrijk dat de hond zich op zijn gemak voelt. Het is daarom handig om je hond op een ontspannen manier er aan te laten wennen dat hij overal aangeraakt kan worden. Door jou, maar ook door iemand anders.
Als je hond uit angst kan happen, leer hem dan thuis op een ontspannen manier een snuitje te dragen. Zo brengt dit geen stress met zich mee. 
Laat de hond van tevoren even goed uit (plassen/poepen). Dan kan hij tijdens de behandeling beter ontspannen. De hond moet voor de behandeling schoon en droog zijn.
Neem alleen de te behandelen hond mee en niet meer dan 1 extra persoon.
Tijdens de behandeling is het dragen van een halsband handiger dan een tuigje.

Tijdens de behandeling:
Bij binnenkomst kan de hond even rond snuffelen in de ruimte om zo wat op zijn gemak te raken, ondertussen bespreken wij waarom je langs komt met de hond en hoe het met hem gaat.
Vervolgens beginnen we met de behandeling. Vaak is het handig dat de eigenaar de hond bij zijn kop vast houdt en dat ik aan de achterhand begin. De hond wordt getest op de mobiliteit van verschillende structuren. Tijdens de behandeling worden manuele technieken gebruikt. Het lichaam wordt als één geheel bekeken en behandeld. Er wordt bewegelijkheid terug gegeven op de plekken waar dit nodig en mogelijk is. De hond zal in een staat komen waarin het zelfherstellend vermogen aan de slag kan gaan.
Iedere hond reageert anders tijdens een behandeling. Sommige honden genieten er van en sommige honden vinden bepaalde handelingen of een bepaald gevoel een beetje spannend. Ik probeer op zoek te gaan naar welke techniek effectief en zo prettig mogelijk is voor de individuele hond.

Reacties die je tijdens een behandeling kunt zien zijn o.a. zuchten, diep ademen, gaan liggen. Wanneer je deze reacties ziet geeft de hond zich over aan de behandeling. Soms voelt de hond dat er wat verandert in het lichaam, bijvoorbeeld een tinteling doordat de doorbloeding op gang komt. Hij kan dan de behoefte hebben om even wat te bewegen. Het kan ook zo zijn dat het lichaam pijnlijk is en daardoor kan aanraking sowieso als vervelend worden ervaren. Een hond kan dan een enkele keer ook boos reageren door bijvoorbeeld te dreigen (en soms daadwerkelijk te willen bijten) of weg te draaien.

Na de behandeling:
Na de behandeling heeft de hond hersteltijd nodig. Hij kan o.a. spierpijn krijgen en wat uit balans zijn. Dit kan een aantal dagen aanhouden. De hond mag dan rustig bewegen maar even geen lange wandelingen, wild spelen of zware trainingen. Na enkele dagen kan dat weer rustig aan worden opgebouwd (gemiddeld genomen na 2-4 dagen). Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de klachten waar de hond mee is gekomen.

Goed om te weten:

  • Mocht ik van mening zijn dat de hond eerst zorg van een dierenarts nodig heeft, dan verwijs ik door.
  • Mijn diensten zijn niet ter vervanging van reguliere zorg. 
  • Drachtige teven kunnen niet worden behandeld.
  • Inenten en een behandeling kunnen beter niet vlak na elkaar worden gepland.
  • Houd er rekening mee dat een consult ongeveer 45-60 minuten kan duren. 
  • Agressieve/bijtende honden, evenals honden met besmettelijke ziektes of parasieten (zoals vlooien, luizen, mijten), kunnen helaas niet worden behandeld.

Locatie: Noordwijkweg 7, 9804 RA Noordhorn