Femke Postma

Even voorstellen...

Al vanaf jonge leeftijd ben ik gek op dieren en heb ik oog voor kleine veranderingen in het gedrag of uiterlijk. Dit heeft altijd al mijn interesse gehad. Net als het beroep dierenarts, een dier beter maken, dat is toch geweldig! Als kind ben ik begonnen met rijden en heb daarna op meerdere stallen gewerkt.  Ik ben vanuit verschillende invalshoeken met paarden bezig geweest, o.a. dressuur, western en natural horsemanship. Ik vind het belangrijk dat het paard fysiek en mentaal goed in zijn vel zit. Het was het mijn droom om met paarden te werken. Ruiter of dierenarts zou het niet worden. Via een omweg ben ik in aanraking gekomen met osteopathie.

De eerste kennismaking met osteopathie deed zich voor toen ik een wedstrijd had gewonnen waarbij de eerste prijs bestond uit een osteopathiebehandeling voor mijn paard. De zachte manuele technieken spraken mij ontzettend aan. Inmiddels ben ik zelf afgestudeerd als Equine Osteopath EDO® aan het internationale Vluggen Institute en sta geregistreerd in het IREO-register. 

Het IREO register is een onafhankelijk kwaliteitsregister voor Equine Osteopathy EDO®. Ze vertegenwoordigt de kwaliteit voor het beroep en haar beoefenaars, door middel van een beroepscompetentieprofiel. Om aan te mogen sluiten bij dit register heb ik een examen afgelegd en moet ik voldoen aan de bijscholingsnorm. Osteopaten die zijn aangesloten bij dit register mogen de naam Equine osteopath EDO® voeren.

Scholing

Ik vind het belangrijk mij te blijven ontwikkelen. Daarom volg ik cursussen, opleidingen en nascholingen zoals;

 • Medische basis kennis, College Sutherland
 • Medische start humane osteopathie, College sutherland
 • Opleiding tot Equine Osteopath EDO® , The Vluggen Institute for Equine Osteopathy
 • Nek, Vluggen Institute Nascholing
 • Fascia, Vluggen Institute Nascholing
 • Darmen, Vluggen Institute Nascholing
 • Honden osteopathie, Vluggen Institute
 • Dryneedling, Andrea Schachinger
 • Basis lymfedrainage, Blauwe Hengst
 • Orthomoleculaire voeding, Blauwe Hengst
 • Myofasciale release techniques, Gillian Higgins
 • De paardenhals, Balance of Bottleneck, De Bascule. Drs. Morgan Lashley en Drs. Franklink Lashley
 • Dissecties van het gehele paard, Equine Studies
 • Dissecties van het paardenhoofd , Equine Studies
 • Basis cursus medical tape, Equine Studies
 • Masterclass 1 medical tape, Equine Studies
 • Bezoeken aan de WAEO (Worldwide Aliance of Equine Osteopaths) conferentie, WAEO
 • Heden: opleiding tot Hondenosteopaat HDO, Michael Hamerslag

Mijlpalen

Het tijdspad dat mij hier bracht
1995
Mijn eerste paardrijles!

Op mijn tiende verjaardag kreeg ik een cap en rijlaarzen voor mijn eerste paardrijles! Wat was ik blij. Ik was namelijk al eens met vriendinnetjes mee geweest en ik mocht toen ook even opstappen en meeliften. De verbinding die ik daarbij voelde met het paard was voor mij echt magisch. Toen wist ik, dit is het! Ik was verkocht. Op mijn elfde verjaardag kreeg ik mijn verzorgpony cadeau. Wat een plezier heb ik met hem gehad. Sindsdien was ik dagelijks tussen de paarden te vinden.

2010
Meervoudig Nederlands Kampioen

Het rijden op de zit trok mijn aandacht en daardoor maakte ik de overstap naar het western rijden. In 2002 kocht ik mijn eigen Quarter Horse veulen en leidde hem zelf op. Daarbij heb ik altijd veel aandacht gehad voor het op de juiste manier trainen van zijn lichaam en zijn mentale ontwikkeling. Ik was niet alleen bezig met het western rijden maar ook de dressuurmatige/gymnastiserende oefeningen bleven mijn interesse houden. Ik heb daar een hoop van mogen leren! Met uiteindelijk als kers op de taart een meervoudig Nederlands Kampioenschap in 2010.

2012
Vluggen Institute

Op het Vluggen Institute in Duitsland heb ik de vierjarige opleiding tot paarden osteopaat gevolgd en met succes afgesloten. Op deze plek is mijn reis als dier-osteopaat begonnen. Na het behalen van mijn diploma wist ik dat ik nog lang niet uitgeleerd was en ben. Ik ben nieuwsgierig naar meer! Vervolgens begint het traject van het volgen van nascholingen en de zoektocht naar hoe kan ik mijzelf nog verder ontwikkelen.

2016
Openen van mijn praktijk

In 2016 open ik mijn eigen praktijk, een nieuwe fase. Van mijn droom mijn werk te maken is gelukt! In mijn praktijk wil ik graag een steentje bijdragen aan het welzijn van het paard. Mijn doel is om er aan bij te dragen dat ieder paard zo gezond en comfortabel mogelijk door het leven kan gaan. Uiteindelijk is daarmee de ruiter of eigenaar ook geholpen. Met een paard werken dat goed in z'n vel zit gaat zoveel prettiger. En wie wil nou niet dat z'n paard blij is, iedereen toch?

2023
Opleiding honden osteopathie

In 2019 ben ik gestart met de tweejarige opleiding tot hondenosteopaat bij Michael Hamerslag. In 2020 hebben we een korte onderbreking gehad in verband met de coronapademie. Inmiddels zijn heb ik het diploma Hondenosteopaat HDO gehaald! Het geeft een fijne verdieping van de kennis die ik al had. Daarnaast kan ik mijn toolbox aanvullen met mooie technieken die ook naar het paard vertaald kunnen worden. Nieuwe uitdaging staan alweer gepland! Dit jaar volg ik 2 cursussen over de Stecco methode, equine fascia manipulatie, gegeven door Tuulia Luomala Mika Philman. En begint een nieuwe reis, de 3 jarige HBO opleiding tot humaan acupuncturist. Genoeg te leren!

Samenwerken

Samenwerken met anderen geeft inzichten en vergroot de kans op succes.

Veel gestelde vragen

Staat het antwoord op jouw vraag hier al tussen?
DSC_0606
DSC_0014
IMG_8593
DSC_0570(2)
DSC_0959(2)
DSC_0962
DSC_0967 (1)
DSC_0983
IMG_8411-2
Osteo
thumbnail_IMG_5597
131673824_3641935145863203_2952794223800774792_o
1(1)
3
4
9
10
11